Likopen

12 czerwca 2017

Dieta antyrakowa lub, produkty przeciwnowotworowe – to znane hasła, które z łatwością można znaleźć zarówno w internecie, gazetach czy też telewizji. Cały czas słyszymy o tym jak powinniśmy żyć, aby nie zachorować na chorobę nowotworową – wiele jest również rad, które dotyczą odżywiania. Produktem, o którym sporo mówi się w kontekście prewencji chorób nowotworowych jest likopen. Warto jednak pamiętać, że przestrzeganie różnych planów dietetycznych nie daje stu procentowej gwarancji i nie chroni przed rozwojem choroby nowotworowej – może jednak w znacznym stopniu przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania.

Liokpen – właściwości

Likopen należy do tak zwanych przeciwutleniaczy czyli antyoksydantów. Ich zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników (inaczej – reaktywnych form tlenu), które przyczyniają się do rozwoju między innymi chorób nowotworowych, chorób układu krążenia (np. nadciśnienia tętniczego), czy też cukrzycy.

Likopen – działanie

Likopen dzięki swoim właściwościom wpływa na stan błon komórkowych, a także ma związek z procesem apoptozy – czyli zaprogramowanej śmierci komórki. Jej zaburzenia mogą mieć wpływ na mutację komórek i w konsekwencji wpływać na rozwój choroby nowotworowej. Wiele wskazuje na to, że właściwości likopenu mają korzystny wpływ na zdrowie.

Likopen – produkty

Likopen jest karotenoidem, który występuje głównie w roślinach. Jego najwyższe stężenie występuje w pomidorach i pochodnych produktach – na przykład przecierze pomidorowym lub ketchupie. Dostępny jest również w owocach, takich jak arbuz lub morele. Warto zauważyć, że likopen nie jest syntetyzowany endogennie (wewnątrz organizmu). Jest więc związkiem egzogennym (musi być dostarczony do organizmu „z zewnątrz”, z uwagi na brak wewnętrznej produkcji).

Na temat dobroczynnego wpływu likopenu można znaleźć wiele badań. Warto jednak zauważyć, że nie wszystkie z nich mają wystarczającą wartość – do wielu z nich należy podchodzić krytycznie. Uważa się, że likopen przeciwdziała występowaniu nowotworów takich jak rak prostaty, rak piersi, ale działa również protekcyjnie przed rozwojem nowotworów przewodu pokarmowego.

Warto jednak zauważyć, że dobroczynny wpływ antyoksydantów na nasz organizm został już niejednokrotnie omawiany. Oprócz chroniącego wpływu przed chorobami układu sercowo – naczyniowego, czy też schorzeniami nowotworowymi, mają również dobry wpływ na ochronę przed przedwczesnym starzeniem się organizmu. Wydaje się, że likopen zawarty w pomidorach powinien spełniać swoją dobroczynną rolę właśnie w prewencji tych schorzeń.

Likopen – suplementy diety

Warto zauważyć, że rynek suplementów diety oferuje wiele produktów, które są bogate w związki, szczególnie ważne dla naszego organizmu. Faktem jest również, że rynek suplementów diety w Polsce rozwija się bardzo dynamicznie – Polacy w porównaniu z mieszkańcami innych krajów również spożywają znacznie większe ich ilości. Warto zaznaczyć, że wiele z nich nie jest wystarczającej jakości, a deklarowane na etykietach zawartości związków nieraz nie znajdują pokrycia w rzeczywistej ilości substancji aktywnych. Jeśli decydujesz się na suplement diety, wybierz ten, który ma niezbędne atesty i został wyprodukowany przez renomowanego producenta.

Niestety, pomimo rozwoju medycyny XXI wieku, częstość występowania chorób nowotworowych wzrasta. Spowodowane jest to naszym stylem życia, ciągłym stresem, zanieczyszczeniem powietrza, używkami, oraz dietą, która zawiera zbyt duże ilości sztucznych dodatków i konserwantów. Wszystkie te czynniki są szkodliwe dla człowieka. Jednak rozwój technologii i metod badawczych pozwala na odkrywanie coraz to nowszych substancji, które mają dobre działanie na nasz organizm. Pamiętajmy jednak, że stosowanie diet i zdrowego odżywiania nie eliminuje w 100 procentach występowania choroby nowotworowej – może jednak przyczynić się do zmniejszenia ryzyka jej wystąpienia. Dobra i wartościowa dieta, w której zawarte są niezbędne związki takie jak antyoksydanty powinny zdecydowanie wpłynąć na nasz stan zdrowia i zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób – nie tylko nowotworowych. Nadal potrzebnych jest jednak wiele badań, które na przestrzeni wielu lat zbadają jeszcze szerszy związek likopenu z prewencją chorób nowotworowych.